Groupa - Kind of Folk

Ständigt nyfikna och tvåfaldigt grammisbelönade svensk-norska Groupa har precis släppt sitt tionde album Kind of Folk – Vol. 1 Sweden, grammisnominerad för bästa folkmusik/visa 2016. Musiken är Groupas högst unika version av några av de många välkända melodier som sjungits som vaggvisor, spelats på bröllop eller till dans. Luften, andningen och klangerna skapar här nya rum för de låtar som grävts fram för just detta tillfälle.

"Groupa är och förblir ett unikum, och Kind of Folk uppfyller mina synnerligen höga förväntningar på detta briljanta band. En av årets bästa och mest egensinniga skivor! ", skriver Rasmus Klockljung i senaste Lira

En originell mix som vibrerar av kraft

Med sin helt unika form av svensk folkmusik räknas Groupa till en av genrens absoluta supergrupper och har sedan 80-talet gått i bräschen för den progressiva svenska folkmusiken. Genom sin karaktäristiska blandning av äldre melodier, fria improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker. Den säregna klangfärg som gruppen kommit att förknippas med byggs kring hallingar, valser, gamla och nygjorda polskor med rytmiskt driv och blåtoner. Groupa ger musiken friare tyglar och nya färger och fortsätter outtröttligt att inspirera varandra till att ta musiken mot nya dimensioner. Groupa har allt sedan starten varit ett eftertraktat liveband och efter 25 år på vägarna och 8 skivinspelningar, varav två grammisvinnare, turnerar bandet fortfarande i och utanför Europa. 25-årsjubiléet firades med en kritikerrosad turné i England, Skottland, Holland, Tyskland och Danmark.

»Groupa has become identified with Swedish folk music and all the developments in its recent history, Groupa will challenge people's preconceptions of Swedish music a band worth their weight in gold.«

Rock'n'Reel

»Groupa knows how to embrace the ancient muse while roaring forward«

Cliff Furnald, Roots World

Medlemmar

Mats Edén - viola d'amore, hardingfela


Photo: Björn Schaller

Mats Edéns fiolspel, med influenser från både Värmland och Norge, är utmärkande för gruppens sound. Mats spelar också i duo med slagverkaren Tina Johansson och har givit ut fem soloalbum på ECM och Amigo.

Terje Isungset - slagverk, mungiga


Photo: Björn Schaller

Terje Isungset är en av Norges främsta musikkreatörer - pionjär med is-instrument och kompositör till festivalsviter på Molde International Jazz Festival 1999, European Culture Cities 2000 och Bergens Festspel 2002. Utsågs till årets musikant på Vossa Jazz Festival 1996 och gav 2001 ut världens första skiva med is-instrument. Läs mer här.

Jonas Simonson - flöjter


Photo: Björn Schaller

Jonas Simonson spelar flöjt som ingen annan, med sin karaktäristiska skärpa och intensitet i både klang och rytm. Han alternerar förutom på diverse naturflöjter också på basklarinett. Du kan även höra Jonas i legendariska folkrockjazzarna Den Fule och på inspelningar med Bäsk.